Monumentaal Estel

HOOFDKANTOOR VOOR ESTEL

In 1972 ontwierp architect Alexander Bodon in opdracht van het Duits-Nederlandse fusieconcern Hoesch Hoogovens een nieuw hoofdkantoor: het ESTEL-gebouw. Dit werd in 1977 in gebruik genomen. Dat was slechts van korte duur, vijf jaar later al viel het concern uit elkaar en nam de provincie Gelderland zijn intrede in ESTEL. De afgelopen 25 jaar was ESTEL in de wijde omgeving bekend als “het Haskoning gebouw”.

historie-estel-residence   Estelgebouw-bouw-historie

STIJLVOLLE ARCHITECTUUR

De manier waarop Bodon het gebouw ontworpen heeft doet denken aan de ontwerpen van de invloedrijke Amerikaanse architect Frank Lloyd Wright. Het acht verdiepingen tellende transparante gebouw is opgetrokken uit stoere duurzame materialen. Staal, beton, glas en marmer zijn de basis. De hoge lichte binnenruimten, de riante terrassen, daktuinen en balkons zijn in perfecte balans met elkaar.

BEKROOND MONUMENT

Aan ESTEL zijn zowel de nationale als Europese staalprijs toegekend. De gemeente Nijmegen heeft het gebouw ook op zijn waarde weten te schatten door het als gemeentelijk monument aan te merken.
Niet alleen het gebouw zelf is indrukwekkend, dat zijn zeker ook de tuinen en terrassen erom heen. Die zijn ontworpen door Mien Ruijs, internationaal bekend tuinarchitect.

LUXE APPARTEMENTENGEBOUW

Met de transformatie tot luxe appartementencomplex krijgt het gebouw een tweede leven. Het ontwerpteam vindt het belangrijk om de beleving en identiteit van het gebouw te behouden. Daarom is er een gedetailleerd cultuurhistorisch transformatiekader opgesteld. Elementen die het gebouw zo bijzonder maken worden gerespecteerd en komen terug in Estel Residence.

hal-estel-residence   lounge-corner-estel-residence